3 Τροποι για να τρωτε σαν γιογκι

food-Yoga-facebook-headerΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΤΡΩΣ, αυτή και μόνο η αλήθεια μας ενεργοποιεί ώστε να θέλουμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς καταναλώνουμε και τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας.

Συνήθως αυτό που συμβαίνει σε κάποιον που έχει εντάξει στην καθημερινότητα του την γιόγκα, είναι μια στροφή σε μια πιο υγιεινή και καθαρή διατροφή, που τρέφει το σώμα και χαρίζει έναν ήρεμο νου.

Με εμένα συνέβη το αντίθετο, πρώτα ξεκίνησα μια υγιεινή και αποτοξινωτική διατροφή και μετά ανακάλυψα την γιόγκα!

Αν θέλετε και εσείς να ξεκινήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά δεν γνωρίζετε πώς να ξεκινήσετε, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε 3 αποτελεσματικούς τρόπους για να αποκτήσετε και εσείς τις διατροφικές συνήθειες ενός γιόγκι. Συνεχίστε να διαβάζετε!

1ος κανόνας: Τρώτε τις σωστές τροφές

Η γιογκική διατροφή  διακρίνει τις τροφές σε τρεις κατηγορίες:

Ρατζασικές τροφές, που είναι διεγερτικές και σε μεγάλες ποσότητες  φέρνουν ανησυχία στον νου, ηδυπάθεια, υπερδραστηριότητα, θυμό, προσκόλληση και γεννούν επιθυμίες, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πιπέρι, η πολυφαγία, το αλάτι,οι καυτερές πιπεριές,το ζεματιστό φαγητό, τα άγουρα φρούτα.

_Ταμασικές τροφές, που είναι πολυκαιρισμένες,επεξεργασμένες και προκαλούν υπνηλία, λησμονιά, απάθεια, οκνηρία και αδράνεια. Τέτοιες τροφές είναι τα μεταποιημένα / κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά, τα τυριά, τα γλυκά, οι μπαγιάτικες τροφές, τα χαλασμένα φρούτα.

Σατβικές τροφές, που είναι φρέσκες, ακατέργαστες, ωμές τροφές και  φέρνουν ισορροπία,φως, ευεξία, ηρεμία και διαύγεια .Μερικές σατβικές τροφές είναι τα φρέσκα φρούτα, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Βέβαια αυτό δεν  σημαίνει ότι η διατροφή σας θα πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από σατβικές τροφές. Η παραπάνω κατηγοριοποίηση μας βοηθά να αναγνωρίσουμε την επίδραση ορισμένων τροφών, ώστε να τις χρησιμοποιήσουμε αναλόγως. Αν κάποια στιγμή χρειαστείτε διέγερση, θα φάτε λίγο πιπέρι και αλάτι που είναι ρατζασικές τροφές. Αν πάλι χρειαστείτε κατευνασμό, θα φάτε λίγη μαρμελάδα που είναι ταμασική.

Ο γενικός κανόνας είναι να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε σατβικές τροφές και αναλόγως αν θέλετε διέγερση ή ηρεμία προσθέτετε και μια μικρή ποσότητα ρατζασικών ή ταμασικών τροφών αντίστοιχα. Ακολουθώντας  αυτόν τον κανόνα σύντομα θα παρατηρήσετε μια  βελτίωση στην κατάσταση του σώματος σας, στο μυαλό και στο πνεύμα σας.

goyin-yoga_sm

2ος κανόνας: Φάτε με πρόγραμμα

Σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον τρία γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό). Το ερώτημα είναι, τι είδους τρόφιμα θα πρέπει να τρώτε σε κάθε γεύμα για να βελτιστοποιήσετε το επίπεδο της ενέργειάς σας και να ενισχύσετε την υγεία σας;
Το πως  ξεκινάτε το πρωί την ημέρα σας είναι πολύ σημαντικό και καθορίζει και το υπόλοιπο της ημέρας σας! Μετά λοιπόν τον βραδινό ύπνο, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο! Για αυτό πιείτε μόλις ξυπνήσετε ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι που ενεργοποιεί την πέψη και βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα σας.

Δεδομένου ότι η γιόγκικη διατροφή αποτελείται καθημερινά από μεγάλες μερίδες πράσινων λαχανικών και φρούτων, γιατί να μην δοκιμάσετε να φτιάξετε μετά από λίγο έναν πράσινο χυμό ή έναν χυμό με φρούτα?

Σύμφωνα με τις διδασκαλίες της Αγιουρβέδα, το πεπτικό μας σύστημα έχει «φωτιά» το μεσημέρι, πράγμα που σημαίνει ότι το μεσημεριανό μας θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας, γιατί τότε είναι πιο δυνατή η πέψη μας.

Για βραδινό, προτιμήστε ένα ελαφρύτερο γεύμα σε σύγκριση με το μεσημεριανό σας γεύμα. Αυτό γιατί δεν θέλετε να επιβαρύνετε το πεπτικό σας σύστημα λίγο πριν κοιμηθείτε.Το πρήξιμο της κοιλιάς οφείλεται στην υπερκατανάλωση τροφής, μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο, και μπορεί να αισθανθείτε ληθαργικοί το πρωί. Τρώτε λοιπόν το  δείπνο σας όσο το δυνατόν νωρίτερα, διότι το στομάχι σας χρειάζεται περίπου 4-5 ώρες για να χωνέψει το γεύμα σας.

Φάτε με ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης και αγάπης 

Τρώγοντας με ένα  αίσθημα ευγνωμοσύνης και αγάπης είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος της γιόγκικης διατροφής . Η αλήθεια είναι, ότι το φαγητό δεν ικανοποιεί μόνο την πείνα μας, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για μυαλό μας, το σώμα και την ψυχή.”Είμαστε αυτό που τρώμε” οπότε αν δεν εκφράζουμε την αγάπη για το φαγητό μας δεν εκφράζουμε και  την αγάπη για τον εαυτό μας.

Προτού ξεκινήσετε να τρώτε δώστε τις ευχαριστίες σας και να εκτιμήστε το φαγητό που υπάρχει μπροστά σας. Αντί να φάτε βιαστικά και γρήγορα, μασήστε αργά και απολαύστε την κάθε μπουκιά και τις γεύσεις τις και να θυμάστε πως η τροφή που καταναλώνεται ωφελεί το σώμα σας με έναν θετικό τρόπο. Προσπαθήστε να τρώτε τα γεύματα σας στη σιωπή ή έξω στη φύση, μακριά από όλους τους περισπασμούς. Θα εκπλαγείτε πως αυτή η σιωπή μπορεί να φέρει μια εσωτερική ειρήνη μέσα σας.

Πηγή : http://www.yogitimes.com/article/eat-food-healthy-tips-yoga-yogis-practice

EAT WELL FEEL WELL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s