The 7-Day eco- kitchen challenge!!!

Όσο περνάει ο καιρός, όσο μεγαλώνω και μαθαίνω, σοκάρομαι με το κακό που κάνουμε εμείς, οι άνθρωποι, στο κοινό μας σπίτι…στον πλανήτη μας!!!

Αν και έχω κάνει κάποιες αλλαγές στη καθημερινότητα μου και της οικογένειας μου, σε καμία περίπτωση δεν έχω κάνει -όχι απλά- το μέγιστο, ούτε το ελάχιστο από αυτά που θα μπορούσα να κάνω ώστε να μειώσω το κακό που κάνω, που κάνουμε, στο πλανήτη μας!!!

Έχω διαβάσει πολλά άρθρα, έχω δει πολλά βίντεο που με έχουν επηρεάσει βαθιά και θέλω να τα μοιράζομαι μαζί σας, γιατί η σωτηρία του κόσμου μας -στο όποιο βαθμό μπορεί ο καθένας- είναι ομαδική δουλειά!

Ο Απρίλιος ήταν “ο μήνας της Γής”, αλλά φυσικά αυτό δεν είναι παρα μόνο η αφορμή για να καταλάβει ο κόσμος, να καταλάβουμε όλοι, ότι σκοτώνουμε τον πλανήτη μας, γιατί την Γή μας θα έπρεπε και πρέπει να την γιορτάζουμε, να την τιμούμε και να την προστατεύουμε καθε δευτερόλεπτο της ζωής μας και της καθημερινότητας μας!!!

Λόγω λοιπόν αυτής της γιορτής έτρεξαν πολλά challenges ώστε να κινητοποιηθεί ο κόσμος και να κάνει κάτι που ίσως να το υιοθετήσει για πάντα στην καθημερινότητα του..

Ένα challenge λοιπόν ήταν το “7-Day kitchen challenge”

Για 7 μέρες θα προσπαθήσουμε, με διάφορα βοηθητικά tips, να μειώσουμε τις “κακές” συνήθειες και τις πρακτικές που έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον !

Φυσικά όσοι έχουμε επιλέξει τον βιγκανισμό σαν τρόπο ζωής ήδη έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα για την προστασία και την σωτηρία του “σπιτιού” μας αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε να κάνουμε, και είμαι σίγουροι οτι όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να το θέλουμε και να καταλάβουμε πόσο δύναμη έχουν οι επιλογές μας!

Ας πούμε ότι ξεκινάμε την Δευτέρα  9/5 και να μείνουμε πιστοί όλη αυτήν την εβδομάδα..

Έχουμε αρκετό χρόνο να προετοιμαστούμε ώστε να τα καταφέρουμε όσο καλύτερα μπορούμε…

no trash image

Monday 9 of May: Say no, NO THANK YOU

Είναι απίστευτο με πόσα πλαστικά και χάρτινα σκουπίδια καταλήγουμε καθημερινά στα χέρια μας και δυστυχώς ένα αλάχιστο ποσοστό έως μηδενικό καταλήγουν στην ανακύκλωση! Πριν ξεκινήσετε την δοκιμασία σας, προσέξτε και μετρήστε πόσα σκουπίδια περνάνε από τα χερια σας μέσα σε μία μέρα. Σκεφτείτε τι από αυτά θα μπορούσατε να αποφύγετε και απλά πείτε όχι ευχαριστώ!

Καλαμάκια, χαρτοπετσέτες, πλαστικές σακούλες, αποδείξεις, πλαστικά ποτήρια, δοχεία πλαστικά από takeaway, μερικά από αυτά που μπορούμε να αρνηθούμε. Προσωπικά έπαθα σοκ με πόσα καλαμάκια πετούσα την ημέρα στο κάδο των σκουπιδιών…το πρώτο όχι λοιπόν, το είπα στο εαυτό μου όταν ήθελα καλαμάκι για το smoothie μου και άρχισα να το πίνω χωρίς και το απολαμβάνω😊! Το επόμενο και πιο δύσκολο όχι ήταν στα παιδιά μου και ειδικά στη κόρη μου που ήθελε για όλα καλαμάκι…επέμενα στη θέση μου, της εξήγησα τον λόγο και πολύ σύντομα κόπηκε αυτή η κακιά συνήθεια. Βεβαια θα ήθελα σύντομα να πάρω γυάλινα ή μεταλικά αλλά ακόμα το ψάχνω😉 Ένα μεγάλο ΟΧΙ που άρχισα επίσης να λέω, είναι σχεδόν σε όλες τις σακούλες από τα καταστήματα, ειδικά τις πλαστικές και ειδικά αν αγοράζω κάτι τόσο μικρό που μορώ να το βάλω στην τσάντα μου…Επίσης εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια δεν χρησημοποιώ χαρτπετσέτες και χαρτί κουζίνας παρα μόνο πετσέτες βαμβακερές…Έχω πολλά ΟΧΙ όμως να πω ακόμη και πολλές κακές συνήθειες να κόψω ακόμα! Όπως, να θυμάμαι να παίρνω τις τσάντες μου στο σούπερ μάρκετ για να μην χρειάζομαι σακούλες, να αρχίσω να πηγαίνω στην βιολογική λαϊκή, με τις δικές μου τσάντες και τα δικά μου δοχεία για τα όσπρια ή για οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να μπει σε πλαστκό σακουλάκι, ώστε να ψωνίζω όσο λιγότερο συσκευασμένα, να παίρνω το δικό μου ποτήρι/δοχείο για το χυμό ή το τσαι που θα θέλω να πάρω από το δρόμο…. Οι λύσεις είναι πολλές, μερικές φορές φαίνονται υπερβολικές αλλά η υπερβολή είναι στο όγκο των σκουπιδιών που πνίγουν το πλανήτη μας και αυτό μόνο αρκεί για ένα δυνατό κίνητρο, οχι?

Tuesday 10 of may:  Go out on a date with your favourite mug or bottle😆

Διαλέξτε το αγαπημένο σας μπουκάλι, ποτήρι, βαζάκι και πάρτε το παρέα μαζί σας…

Ενημερώστε το μαγαζί, τον υπάλληλο ότι θέλετε το ρόφημα σας σε αυτό το δοχείο και όχι σε πλαστικό και μπορεί να σας κάνουν και έκπτωση….Ζητήστε να σας το γεμίσουν νερό και αποφύγετε τα πλαστικά μπουκάλια…

Πάρτε δύναμη και εμπνευστείτε από το παρακάτω βίντεο! Αγαπημένος Jeff Bridgess for plastic pollution:

 

Wednesday 11 of May: Φτιάξτε την τσάντα της σωτηρίας του κόσμου✌🏼😜

Ακούγεται υπερβολικό αλλά για άλλη μια φορά θα πω ότι πραγματικά δεν είναι…

Εμείς καταστρέφουμε τον κόσμο εμείς μπορούμε και να τον σώσουμε, όλοι μαζί και ό καθένας μόνος του με τα μικρά αλλά ουσισαστικά του βηματάκια…

Επιλέξτε λοιπόν την αγαπημένη σας rescue bag που θα έχει μέσα ότι χρειάζεστε ώστε για να αποφύγεται όσα περισσότερα σκουπίδια μπορείτε..

  • ξύλινα/μπαμπού ή μεταλικά μαχαιροπίρουνα
  • υφασμάτινη τσάντα πολλών χρήσεων που διπλώνει και πιάνει ελάχιστο χώρο
  • δοχείο νερού πολλών χρήσεων
  • 1-2 υφασμάτινες πετσέτες
  • μεταλικό δοχείο (αν πάτε κάπου που μπορεί να καταλήξετε με φαγητό για το σπίτι)

Thursday 12 of May: Go meatless 

Αν δεν είστε βίγκαν τότε καθιερώστε τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα χωρίς ζωικά προιόντα…Προστατεύστε τον πλανήτη, τα ζώα, το οργανισμό σας απολαμβάνοντας υπέροχες, θρεπτικές και πολύ νόστιμες συνταγές…περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας και διαλέξτε τις αγαπημένες σας!

 

Friday 13 of may: Ώρα για “λαϊκισμό” που είναι και της μόδας😆

Ψωνίστε στις βιολογικές λαϊκές της περιοχής σας ή στο μανάβη που εμπιστέυεστε ή όπου επιλέξετε αλλά με στόχο να αγοράσετε όσο το δυνατόν λιγότερα εώς καθόλου προϊόντα σε συσκευασία…

Δείτε σαν ένα παιχνίδι και προσπαθήστε να κερδίσετε έσεις και όχι οι συσκευασίες!

Πάρτε ιδέες…

 

Saturday 14 of May: Αλλάξτε το τρόπο που ψωνίζετε 

Έχοντας πια εικόνα για το τι διαφορετικό θα μπορούσατε να κάνετε με το τρόπο που ψωνίζετε, εξοπλιστείτε καταλλήλως και κάντε την βόλτα σας για τα ψώνια σας…Ο τρόπος αυτός αναγκαστικά μας οδηγεί σε πολύ πιο υγιεινές επιλογές αφού αποφεύγουμε τα συσκευασμένα, που ένας Θεός ξερει μόνο, και αν, τι μπορεί να έχουν μέσα!

more inspiration here:

 

Sunday 15 of May: Consider combost

Μάθετε για την κομποστοποίηση. Υπάρχουν ειδικοί κάδοι στη αγορά αν έχετε χώρο αλλιώς κάντε μια έρευνα αν στην περιοχή σας υπάρχουν εταιρίες που τα αναλαμβάνουν.

Μάθετε περισσότερα εδώ: http://www.biowaste.gr/site/

Δεχτείτε λοιπόν το challenge και ελάτε όλοι μαζί να κάνουμε ένα βήμα προς την σωτηρία του πλανήτη μας!

Θα θέλαμε πολύ να μαθαίνουμε τα νέα σας, τις δυσκολίες αλλά και της επιτυχίες αυτής της  μεγάλης προσπάθειας και εμείς με την σειρά μας θα μοιραζόμαστε την δική μας προσπάθεια!!!

RRRC logo 2.jpg

enjoy & be thankful

πηγή: http://thechalkboardmag.com/earth-month-the-7-day-kitchen-challenge

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s