Βιγκανισμός…συνέχεια…

Στην συνέχεια λοιπόν του μεγάλου αφιερώματος της -δωρεάν- εφημερίδας NATURA στον βιγκανισμό…

Για όσους πιστεύουν οτι η Χορτοφαγία είναι μία μόδα, κάτι καινούριο, το οποίο δεν έχει γερές βάσεις και για τις συνέπειες αυτής στην υγεία μας ακόμα δεν μπορούμε να έχουμε εμπεριστατομένη άποψη και για όλους αυτούς που πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι κρεατοφάγος και χωρίς το κρέας δεν μπορεί να ζήσει…αφιερωμένο με αγάπη…

Η ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η χορτοφαγία δεν είναι κάτι καινούργιο! Από την φυλή των λωτοφάγων στις ακτές της Βόρειας Αμερικής που κατανάλωναν μόνο λωτούς και τους Έλληνες φιλοσόφους που ακολουθούσαν πιστά την “αποχή εμψύχων” αλλά και τον ορκισμένο βίγκαν Λεονάρντο Ντα Βίντσι έχουν περάσει αρκετοί αιώνες. Το 1847, όμως, ήταν η χρονιά σταθμός. Τότε δημιουργήθηκε η πρώτη επίσημη χορτοφαγική κοινότητα στην Βρετανία και ορίστηκε ο χορτοφάγος ως άτομο που αρνείται την κατανάλωση κρέατος οποιουδήποτε είδους. Μάλιστα, η χορτοφαγία στον 19ο αιώνα συνδέθηκε με πολλές κινήσεις πολιτιστικής μεταρρύθμισης. Το χορτοφαγικό κίνημα άρχισε να γιγαντώνεται το 1960 και απογειώθηκε μετά το 1975 με την έκδοση του βιβλίου η Απελευθέρωση των ζώων του Πίτερ Σίνγκερ, που χαρακτηρίστηκε ως “η βίβλος της χορτοφαγίας”. Έκτοτε υπήρξαν πολλές παραλλαγές της χοτοφαγικής δίαιτας, όπως η raw food διατροφή κατά την οποία καταναλώνει κανείς μόνο αληθινές ακατέργαστες τροφές.

Θα προσθέσω….

  • ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ…

” ΟΣΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΣΦΑΓΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ”

“ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΤΟΝ  ΣΠΟΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ (ή γεύεται αυτόν, θα πρόσθετα εγώ) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ”

 

QUOTE Pythagoras

  • Γκάντι…

QUOTE Gandhi

“ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΖΩΑ”

  •  Αϊνστάιν…

QUOTE Einstein

“ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ, ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ, ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΝΙΑΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ\ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ”

…και άλλοι πολλοί βέβαια που θα αναφέρω σε άλλο μου άρθρο!

Είναι άνθρωποι έξυπνοι, μορφωμένοι, που άλλαξαν τον κόσμο και έμειναν για πάντα στην ιστορία.

Η χορτοφαγία ήταν πάντα μέρος του κόσμου μας και επιλογή, αλλά χάθηκε με τα χρόνια αφου αρχικά χάθηκε η συμπόνια, η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός…αν δεν νιώθεις, δεν αισθάνεσαι, πως να σε αγγίξουν οι κραυγές και ο πόνος?

Στη συνέχεια το αφιέρωμα κανει μια αναφορά στις αλλαγές που βλέπουμε να γίνονται τα τελευταία χρόνια στον κόσμο…ο κόσμος αρχίζει να ξυπνάει σιγα-σιγά από τον λήθαργο, οι δυνάμεις και επιρροές των εμπορίων κτηνοτροφίας βρίσκει τοιχο…λίγο-λίγο…βήμα-βήμα…

  • Το 2010, τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν στην δημοσιότητα μία έκθεση, προτρέποντας τον κόσμο να στραφεί σε δίαιτα βασισμένη κυρίως στα φυτικά προϊόντα, για λόγους υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Σήμερα, η τάση αυτή έχει ενταθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε να κάνουμε λόγο για “plant-based life style”.
  • Στην Ισπανία, που οι κάτοικοι έχουν τη φήμη των σκληροπυρηνικών κρεατοφάγων, τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εστιατόριων για χορτοφάγους.
  • Στην Βρετανία, 1 στους 8 ενήλικες, ακολουθούν πλέον χοροφαγική δίαιτα. Επίσης, εκατομμύρια Βρετανοί δηλώνουν οχι “vegetarians” αλλά “flexiterians”, δηλαδή πιο ευέλικτοι στην διατροφή τους, έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την κρατοφαγία, αλλά που και που τρωνε λίγο κρέας.
  • στην Σουηδία η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής “φόρου (κατανάλωσης) κρέατος”, ενώ στο Ισραήλ το 4% του πληθυσμού δηλώνει φανατικά vegan.
  • Στην Γερμανία, η χώρα του Bratwurst, αριθμεί σήμερα περισσότερους από 7 εκατομμύρια χορτοφάγους και ακόμη και στο Oktoberfest, την διακοσίων ετών ετήσια γιορτή μπύρας στο Μόναχο, έχουν αρχίσει να σερβίρουν χορτοφαγικές εκδοχές των πραδοσιακών λιχουδιών. Ακόμη, η αλυσίδα τροφίμων Veganz προγραμματίζει να ανοίξει εως το 2020 εξήντα επιπλέον καταστήματα για να ανταποκριθεί στην ζήτηση.
  • Δύο χρόνια πριν, σφυγομέτρηση για τις διατροφικές συνήθειες στον Καναδά έδειξε μείωση σχεδόν 10% της κατανάλωσης κρέατο, Πέρυσι, σημειώθηκε και σημαντική μείωση στην κατανάλωση γαλακτομικών (25%), καθώε αυξήθηκε η κατανάλωση γάλακτος από σόγια και αμύγδαλα.
  • Η Ινδία ήταν ανέκαθεν ταυτισμένη με την χορτοφαγία, αλλά από πέρυσι έγινε ακόμα πιο veg-friendly. Η πόλη Παλιτάνα έγινε η αποκλειστικά χορτοφαγική πόλη του πλανήτη, Οι μοναχοί στο κρατίδιο του Γκουτζαράτ ξεκίνησαν απεργία πείνας για να απαγορευθεί η σφαγή των ζώων και η τοπική κυβέρνηση απαγόρευσε οχι μόνο την σφαγή, αλλά και την πώληση κρέατος και αυγών.

Αυτή είναι η Παλιτάνα, η πρώτη χορτοφαγική πόλη στον κόσμο…

Article illustrative image

http://www.worldcrunch.com/culture-society/in-india-the-world-039-s-first-vegetarian-city/india-palitana-food-meat-fish-gujarat/c3s17132/

Το ότι ο κόσμος μπορεί και αποφασίζει να αλλάξει είναι ελπιδοφόρο και συγκινητικό, εγώ προσωπικά συγκινούμε και νιώθω ότι τα παιδιά μου θα έχουν ένα καλύτερο κόσμο να ζήσουν και θα φροντίσω όχι μόνο να είναι έτοιμα για αυτό αλλά να είναι και μέρος της αλλαγής!!!

….αλλη μία συνέχεια και τέλος…:)

 

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s